neljapäev, 5. märts 2020

TSK rajakaamera ülespanek

Tsirguliina Kool sai endale 5 kooli projekti raames koolilaste rajakaamera. Selle ülespanemiseks tuli leida Tsirguliina lähistele hea metsatukk, kus metsloomade liikumist rohkem näha on ja kuhu õpilased aegajalt käia saavad, et loomadele toitu viia. Rajakaamera on mõeldud loomaliikidega tutvumiseks ning nende elutegevuse jälgimiseks.
Rajakaamerale hea koha leidmiseks tulid meile appi inimesed, kes tegelevad rajakaameratega Eestimaa erinevates paikades. Helen Arusoo -  koolilaste rajakaamerate liikumise eestvedaja MTÜ-st Aasta loom, Tarmo Mikussaar – loodusfotograaf, Janek Joab – rajakaamera spetsialist ja loodusemees  Antslast. Nad uurisid Tsirguliina ümbrust, loomade liikumisradasid ning leidsidki sobiva paiga. Leppisime kokku kuupäeva, mil koos lastega see ettevõtmine teoks teha.
3. märtsil kogunesid kõik asjaosalised koolimaja ette. Õpilased olid täis elevust. Meiega oli tulnud kaasa ka üks lapsevanem. Nii 1. ja 3. kl lastel kui ka õpetajatel oli kodust kaasa võetud erinevat laadi toitu loomadele: porgandeid, kapsaid, peete, teri jms. Helen Arusoo kontrollis enne matka üle laste riietuse ning teekond läkski lahti. Ilmataat kostitas meid kena ilmaga. Õnneks ei sadanud piiskagi vihma.  
Matkati mõnusalt vesteldes ja kui kohale jõudsime, hakkasid tähtsamad asjamehed kaamerat üles panema. Seejärel õpetati mälukaardi väljavõtmist ning tagasipanekut nii õpetajale kui ka ühele tegusamale poisile. Kõik lapsed said maha panna metsloomadele kaasavõetud toidud. Eks järgmine kord on näha, milliseid toite on loomad eelistanud. Tehti ühispilte ning teekond kooli tagasi võis alata. Imelisel kombel kulges tagasitee kuidagi kiiremini. Koolis said lapsed süüa pikapäevatoitu, mis pärast värskes õhus viibimist maitses eriti hästi.
Kooli algklasside õpilased hakkavad edaspidigi loomadele metsa toitu viima. Loodetavasti tuleb ka järgmistel kordadel meiega kaasa lapsevanemaid. Oli tore ja mõnus matk värskes õhus!
Õpetaja Tiina Arbeiter

http://www.tsirgu.edu.ee/et/kool/uudised/21-kooli-uudised/1185-1-ja-3-kl-matk-loomadele-toitu-viimas-ja-rajakaamera-ulespanek






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar